Kuchnia

Kotlety jajeczne z kalafiorem w panierce z płatków jaglanych.

Kotlety jajeczne z kalafiorem w panierce z płatków jaglanych.

Kotlety jajeczne w wersji podstawowej robię od lat. Jest to sposób na szybkie, tanie, smaczne i sycące danie. Lubię gotować, ale spędzać ponad pół dnia w kuchni już niekoniecznie. Dlatego staram się, aby przygotowanie posiłków zajmowało mi jak najmniej czasu. Jednocześnie dbam o to, aby to co jemy było wartościowe, a nie śmieciowe.

Jaś i Antoś to zdecydowanie owocowe istoty. Lubią wiele. Zjedzą nawet agrest z krzaka i czerwoną porzeczkę bez najmniejszego grymasu na buzi. Z warzywami jest zdecydowanie gorzej. Dlatego przemycam to co mogę w koktajlach i różnych kotlecikach. Propozycję na wykorzystanie kaszy gryczanej zamieściłam na blogu już kilka miesięcy temu. Przepis znajdziecie tutaj.

Dziś 2 w 1 czyli jajko + kalafior = idealny duet obiadowy.

Wersja podstawowa jajecznych kotletów poszerzona o dodatek kalafiora jest propozycją na szybkie, samodzielne danie. Z domowym sosem tzatziki smakują wyśmienicie. Jest to również świetny dodatek obiadowy do np. grillowanej piersi z kurczaka i ulubionej surówki ze świeżych warzyw.

Składniki :
  • ugotowane na twardo jajka 7-8 sztuk
  • średniej wielkości kalafior
  • 2 świeże jajka
  • cebula
  • dużo zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta lub kasza manna
  • płatki jaglane
  • coś do smażenia – używam masła klarowanego

Z podanych składników wychodzi około 10 kotlecików. Możecie oczywiście zmieniać proporcje jajek i kalafiora wedle uznania. Wersja bardziej kalafiorowa z dodatkiem jajek też jest bardzo smaczna i polecam ją wypróbować.

Przygotowanie.

Ugotowane na twardo jajka rozgniatam widelcem lub kroję w bardzo drobną kostkę.

Kalafior gotuję w posolonej wodzie. Studzę i siekam bardzo drobno lub rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Cebulę kroję w kosteczkę i lekko podsmażam na maśle klarowanym.

Jajka, kalafior, cebulę łączę ze sobą. Dodaję 2 świeże jajka, posiekaną zieleninę, przyprawy do smaku.  Aby uzyskać konsystencję pozwalającą na formowanie kotlecików konieczne jest dodanie bułki tartej lub kaszy manny.

Powstałe kotlety obtaczam wyłącznie w  płatkach jaglanych ( bez użycia do panierki kolejnych jajek ). Jeśli nie lubicie płatków możecie użyć bułki tartej.

Smażę z obu stron na maśle klarowanym.

Gotowe.

Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że kotlety jajeczne z kalafiorem w panierce z płatków jaglanych zagoszczą na stałe w Waszym domowym menu. 

JM

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Kotlety jajeczne z kalafiorem w panierce z płatków jaglanych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *