Jakie jest Wasze ulubione ciasto ? U nas na najwyższym stopniu podium jest ciasto marchewkowe. Od lat przygotowuję je tak samo, z przepisu mojej Siostry. Wersją bardziej dietetyczną są owsiane ciasteczka z dodatkiem marchewki. Są super sycące, proste w przygotowaniu, no i smakują obłędnie. Cała nasza rodzina za nimi przepada. Dzieci zajadają się zdrową przekąską, a mama ma uciechę, że coś smacznego przygotowała.
Dlaczego warto wprowadzić w swojej diecie płatki owsiane ? Zawierają błonnik, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Obniżają ciśnienie krwi ( co przy moich bliźniakach jest bardzo wskazane ) oraz zmniejszają poziom cholesterolu. To tylko kilka powodów, dla których warto po nie sięgać.
SKŁADNIKI
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki ( pszenna, razowa, orkiszowa )
- 3 łyżki oleju kokosowego lub roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 średniej wielkości marchewka
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub starta skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duża łyżka wiórków kokosowych
- odrobina jogurtu naturalnego lub mleka – jeśli zajdzie taka potrzeba
PRZYGOTOWANIE
- Nastawiamy piekarnik na 180 st. Będzie się nagrzewał, a w tym czasie przygotowujemy słodkie co nie co.
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki – płatki, mąkę, cukier wanilinowy lub skórkę z pomarańczy, cynamon, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia. Mieszamy.
- W osobnym naczyniu łączymy ze sobą – dwa całe jajka, olej kokosowy lub masło, miód. Trzepaczką wszystko mieszamy.
- Do składników suchych dodajemy masę jajeczną oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy.
- Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 20 minut ( aż się ciasteczka przyrumienią, a nie spalą 🙂 ).
KILKA WSKAZÓWEK
Do przygotowania ciasteczek wykorzystuję mąkę orkiszową typu 700. W zależności od tego, jaką mąkę dodacie ( w zależności od wilgotności mąki ) ciasto może wyjść zbyt gęste. Składniki dobrze ze sobą się nie połączą. Dlatego wspomniałam powyżej, że ewentualnie w takim przypadku dodajcie jogurt naturalny lub mleko. Tyle ile będzie trzeba. Ciasto ma być gęste, zwarte.
Jeśli chodzi o formowanie ciasteczek, to najlepszą metodą są zmoczone w wodzie dłonie. Lepimy kulki, a następnie już na blaszce lekko je rozpłaszczamy ( w identyczny sposób robię chłopcom słoneczka z ciastoliny 🙂 ) .
Zdecydowanie wolę ciasteczka z dodatkiem skórki z pomarańczy. Dziś miałam deficyt owocowy, dlatego dodałam cukier wanilinowy ( pamiętajcie, że to nie jest cukier waniliowy ). Tak czy siak są PRZEPYSZNE.
SMACZNEGO CHRUPANIA
JM
Kochana, przepis REWLACJA! dzisiaj po raz kolejny piekłam, z tym, że troszkę zmodyfikowałam przepis, zamiast marchewki użyłam moich ukochanych jabłek 🙂 wyszły, przepyszne 🙂
Ja też tak mam, że każdy wypróbowany przepis potem modyfikuję po swojemu 🙂 Fajnie mieć bazę, a potem dodawać różne inne dodatki. W ten sposób mamy niby te same ciastka, a jednak inne 🙂 Buziaki 🙂
Dzięki za przepis. Lecę robić u siebie 🙂
Daj znać czy Ci smakowały ! Pozdrawiam !!
Fajny przepis – lubię takie 🙂