Kuchnia

Sernik z mleczkiem kokosowym.

Przyznaję, że serniki nie są (a raczej nie były) moim ulubionym rodzajem ciast. Rzadko piekłam je w domu, bo zazwyczaj kończyło się to tak, że każdy wziął sobie po jednym kawałku ciasta, a reszta zostawała.

Gdy pierwszy raz zrobiłam to słodkie cudo godzinę po podaniu na stół nie było już ani jednego kawałka. Zostały jedynie okruszki, o które kłóciły się dzieci. Rodzinie i gościom bardzo zasmakował.

Sernik z mleczkiem kokosowym.

To delikatne, aksamitne ciasto. Nie “za ciężkie”, a serniki często właśnie takie są. Polewa owocowa – dość kwaśna  fantastycznie przełamuje słodycz sernika. Proste i szybkie w przygotowaniu. Jednym słowem – pyszne.

Idealnym dopełnieniem tego sernika są wiórki kokosowe, którymi można posypać wierzch ciasta (po polaniu go musem owocowym). Ja z tego zawsze rezygnuję, ponieważ moje dzieci baaardzo nie lubią ” białych kokosków”.

SKŁADNIKI.

Na spód:

  • 200 g herbatników lub ciastek z czekoladą,
  • 150 g roztopionego masła.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu – zmielony dwukrotnie lub gotowy w wiaderku,
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 100 g. masła
  • 1 puszka mleczka kokosowego.

Polewa:

  • jagody lub maliny – użyłam mrożonych,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

PRZYGOTOWANIE.

Herbatniki lub ciastka czekoladowe drobno pokruszyć – ręcznie, blenderem lub w malakserze.

Wymieszać z roztopionym masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przygotowanej formy wysypać masę ciasteczkową – równomiernie rozprowadzić, mocno dociskając do dna blaszki. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania części twarogowej.

Masło, żółtka, cukier i cukier wanilinowy ucierać na puszystą masę. Następnie dodać budynie, twaróg oraz mleczko kokosowe ( ważne – tylko białą część, bez wody ). Ucierać wszystko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Nie za długo, jedynie do połączenia białek z masą.

Wylać na warstwę ciasteczkową.

Sernik piec przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu musi być dobrze schłodzony.

A co z jagodami? Nie, nie zapomniałam.

Jagody lub maliny rozmrażam. Dodaję cukier puder i blenderem ucieram na mus. Dodaję żelatynę – roztopioną uprzednio w małej ilości ciepłej wody. Polewam musem owocowym schłodzony sernik.

Moim zdaniem sernik najlepiej podawać dzień po upieczeniu. Wtedy jego konsystencja jest idealna. Niech noc spędzi sobie w lodówce, a potem niech zachwyca Wasze podniebienia. Jest jeszcze ryzyko, że nie oprzecie się zapachom i będziecie chcieli spróbować go zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Ale to już na własną odpowiedzialność 🙂

 

sernik z mleczkiem kokosowym

sernik z mleczkiem kokosowym

sernik z mleczkiem kokosowym

No to jak? Macie już pomysł na coś do kawki na kolejny weekend?

Polecam sernik z mleczkiem kokosowym i musem jagodowym.

Życzę SMACZNEGO!

Natalia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.