Kotlety jajeczne w wersji podstawowej robię od lat. Jest to sposób na szybkie, tanie, smaczne i sycące danie. Lubię gotować, ale spędzać ponad pół dnia w kuchni już niekoniecznie. Dlatego staram się, aby przygotowanie posiłków zajmowało mi jak najmniej czasu. Jednocześnie dbam o to, aby to co jemy było wartościowe, a nie śmieciowe.
Jaś i Antoś to zdecydowanie owocowe istoty. Lubią wiele. Zjedzą nawet agrest z krzaka i czerwoną porzeczkę bez najmniejszego grymasu na buzi. Z warzywami jest zdecydowanie gorzej. Dlatego przemycam to co mogę w koktajlach i różnych kotlecikach. Propozycję na wykorzystanie kaszy gryczanej zamieściłam na blogu już kilka miesięcy temu. Przepis znajdziecie tutaj.
Dziś 2 w 1 czyli jajko + kalafior = idealny duet obiadowy.
Wersja podstawowa jajecznych kotletów poszerzona o dodatek kalafiora jest propozycją na szybkie, samodzielne danie. Z domowym sosem tzatziki smakują wyśmienicie. Jest to również świetny dodatek obiadowy do np. grillowanej piersi z kurczaka i ulubionej surówki ze świeżych warzyw.
Składniki :
- ugotowane na twardo jajka 7-8 sztuk
- średniej wielkości kalafior
- 2 świeże jajka
- cebula
- dużo zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- sól, pieprz
- bułka tarta lub kasza manna
- płatki jaglane
- coś do smażenia – używam masła klarowanego
Z podanych składników wychodzi około 10 kotlecików. Możecie oczywiście zmieniać proporcje jajek i kalafiora wedle uznania. Wersja bardziej kalafiorowa z dodatkiem jajek też jest bardzo smaczna i polecam ją wypróbować.
Przygotowanie.
Ugotowane na twardo jajka rozgniatam widelcem lub kroję w bardzo drobną kostkę.
Kalafior gotuję w posolonej wodzie. Studzę i siekam bardzo drobno lub rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Cebulę kroję w kosteczkę i lekko podsmażam na maśle klarowanym.
Jajka, kalafior, cebulę łączę ze sobą. Dodaję 2 świeże jajka, posiekaną zieleninę, przyprawy do smaku. Aby uzyskać konsystencję pozwalającą na formowanie kotlecików konieczne jest dodanie bułki tartej lub kaszy manny.
Powstałe kotlety obtaczam wyłącznie w płatkach jaglanych ( bez użycia do panierki kolejnych jajek ). Jeśli nie lubicie płatków możecie użyć bułki tartej.
Smażę z obu stron na maśle klarowanym.
Gotowe.
Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że kotlety jajeczne z kalafiorem w panierce z płatków jaglanych zagoszczą na stałe w Waszym domowym menu.
JM
Natalko super te kotleciki 🙂 dzisiaj robię drugi raz 🙂
Cieszę się bardzo, że wychodzą i smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie Grażynko 🙂