Kuchnia

Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki.

Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki.

Sezon na pierniczki uważam za rozpoczęty. Pierwsza tura już gotowa i czeka na dekorowanie białą czekoladą i kolorowymi cukiereczkami. Myślę, że przed samymi Świętami zabiorę się z chłopcami po raz drugi za przygotowywanie pierniczków, ponieważ każdego dnia dziwnym zbiegiem okoliczności ubywa ich z puszki. Chłopcy widzieli, że chowam pierniczki i tłumaczyłam, że niedługo będziemy je dekorować. Teraz przychodzą do mnie i swoimi anielskimi spojrzeniami proszą o tylko jednego pierniczka. No i jak tu im nie dać, skoro tak bardzo pomagali przy ich produkcji 🙂  Jest to dowód na to, że pierniczki smakują wyśmienicie i trudno się od nich oderwać. Poważnie. Są przepyszne, nie za twarde, pięknie pachną i uzależniają 😉

Korzenne, kruche pierniczki są nie tylko idealną przekąską do herbaty, lub ciepłego mleka, ale również cudowną ozdobą świątecznego stołu i choinki. Jak dla mnie pierniczki same w sobie smakują wyśmienicie i nie zależy mi na ich dekorowaniu. Ozdobimy jedynie te, które będziemy zawieszać na choince.

Składniki.

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • pół szklanki miodu ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • pół szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika ( czyli jedno całe opakowanie )
  • 1 płaska łyżka kakao

Z podanych składników przygotowałam ok. 60 sztuk pierniczków różnej wielkości.

Przygotowanie.

  1. Do rondelka wrzucam masło, miód i cukier. Delikatnie podgrzewam ( nie gotuję ), do momentu połączenia składników. Zostawiam do przestudzenia.
  2. Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, dwa całe jajka. Wlewam wystudzoną masę. Najpierw mieszam łyżką, potem wyrabiam ręką na zwarte ciasto. Wkładam na ok. godzinę do lodówki.
  3. Ciasto dzielę na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm i wycinam wzorki.
  4. W tych pierniczkach, które chcę aby zdobiły naszą świąteczną choinkę robię dziurki za pomocą słomki do napojów.
  5. Pierniczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam na 13-15 minut do wcześniej nagrzanego do 180 st. piekarnika na funkcji dół-góra.
  6. W czasie pieczenia pierwszej tury pierniczków przygotowuję wykroje, z kolejnej porcji ciasta. Wycinanie, pieczenie idzie wtedy bardzo sprawnie.
  7. Po upieczeniu zostawiam pierniczki do ostygnięcia.

Kilka ważnych informacji.

Dobrze wyrobione ciasto nie może kleić się do rąk. Musi stworzyć jednolitą, a nie sypką konsystencję. Może okazać się, że ilość mąki podana w przepisie będzie nie wystarczająca ( może zależeć to od wielkości jajek, lub typu mąki, którą użyjecie ), dlatego wspomniałam, aby ciasto odłożyć na godzinkę do lodówki. Dlaczego ? Miód powoduje, że ciasto będzie twardnieć, dlatego z dodawaniem większej ilości mąki lepiej się wstrzymać. W trakcie wałkowania i tak należy podsypywać ciasto mąką.

Trzeba obserwować pieczenie pierniczków. Podałam, że w piekarniku powinny spędzić ok. 13-15 minut. Każdy piekarnik jest inny. Jeden szybciej może “łapać” z góry, a inny przypalać z dołu. Ważne, jest aby pierniczki nie były za długo w piekarniku, ponieważ mogą stać się gorzkie i za bardzo kruche.

Znany od dawien dawna sposób na przechowywanie pierniczków to włożenie ich do szczelnej puszki i dodanie do niej kilku kawałków obranego jabłka. Co kilka dni należy wymieniać jabłko na nowe. Dzięki temu pierniczki będą pobierały wilgoć z owoców i nie będą bardzo twarde.

Przygotowywanie pierniczków to fantastyczna okazja do spędzenia czasu z dziećmi. Pewnie już wiecie, że chłopcy uwielbiają towarzyszyć mi u kuchni. A jeśli w ruch idzie wałek i mąka to jestem pewna, że dopóki nie padnie hasło zakończenia akcji Jaś i Antek dobrowolnie  kuchni nie opuszczą. Gdy robiliśmy razem pierniczki była z nami również  ulubiona w ostatnim czasie książeczka o Świętach Bożego Narodzenia z uwielbianej przez chłopców serii “Obrazków dla Maluchów”. Dzieci bardzo przeżywały to, że robię z nimi  ciasteczka tak samo, jak ta pani w książeczce 🙂

Jeśli zastanawiacie się nad tym,czy piec w tym roku pierniczki i z jakiego przepisu skorzystać  bardzo serdecznie polecam właśnie ten przepis. Jest niezwykle prosty i gwarantuję, że będziecie zadowoleni z efektów smakowych 🙂

Powodzenia i smacznego !

JM

 

Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki. Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki. Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki. Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki. Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki. Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki. Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki.

4 thoughts on “Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki.

    1. Dziś właśnie zauważyłam, że z dwóch blach pierniczków zostało jedynie ok. 12 skromnych gwiazdek. Reszta zjedzona, a do Świąt daleko 🙂 Powodzenia w pieczeniu !

  1. mam podobny przepis:) Święta coraz bliżej, więc pora brać się za robienie pierników, świetny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem w kuchni. Pozdrawiam

    1. Powodzenia w pieczeniu. U nas została mała puszeczka pierniczków, czyli jeszcze czeka mnie druga tura wypiekania przed Świętami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *