Kuchnia · Mama

Domowy chlebek czosnkowy – przepis

Dom pachnący pieczonym chlebem nabiera wyjątkowego klimatu. Świeżutka, ciepła jeszcze kromka chleba z chrupiącą skórką i rozpływającym się masełkiem ? kto tego nie lubi ??!! Kto z Was w dzieciństwie nie bił się ze swoim rodzeństwem o pierwszą pajdę ciepłego chleba, którą kroiła mama ?

Nasi chłopcy uwielbiają dostać w swoje rączki kromeczkę. Ciekawe jest to, że każdy z nich ma inny system jedzenia chlebka. Jaś wyjada najpierw środek, pozostawiając na koniec skórkę. Antoś natomiast obgryza najpierw skórkę, pozostawiając na później środek. Niesamowite jest obserwowanie kształtujących się różnic w zachowaniu bliźniąt, nawet w takiej kwestii jak jedzenie pieczywa hahaha. Jednym z moich małych, matczynych marzeń jest to, aby jak już chłopcy dorosną zapach świeżo pieczonego chleba kojarzyli ze swoim rodzinnym domem.

Każdy z Was może upiec pieczywo w domu. Nie jest to skomplikowane. Ja w swojej kuchni od czasu narodzin chłopców wyznaję zasadę SZYBKO I SMACZNIE. Przepis na czosnkowy chlebek doskonale do tej zasady pasuje.

SKŁADNIKI

– 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml)
– ? szklanki otrębów pszennych ( szklanka o pojemności 250 ml)
– drożdże świeże 40 g
– łyżeczka cukru
– 500 ml wody
– łyżeczka ziół prowansalskich
– łyżeczka soli
– 3 ząbki czosnku
– czarnuszka/sezam/słonecznik ? kto co woli do posypania na wierzch
– odrobina mleka
– tłuszcz to wysmarowania formy
– mąka do posypania formy

PRZYGOTOWANIE

Drożdże wsypać do miseczki, zasypać cukrem,wlać 100 ml letniej wody. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 min do czasu przygotowania pozostałych składników. Mąkę, otręby, zioła, sól wsypać do jednej miski. Następnie dodać rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę czyli 400 ml. Mieszanie można rozpocząć drewnianą łyżką. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie ponownie wyrabiam ciasto, ale robię to już rękoma. Przygotowane ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Po tym czasie przekładam je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy keksowej. Wierzch wyrównuje ręką, zwilżam mlekiem oraz posypuję czarnuszką ( sezamem, słonecznikiem, makiem). Wkładam na 15 min. do piekarnika nagrzanego wcześniej do 80 st. Po tym czasie zwiększam grzanie do 200 st. W tej temperaturze pozostawiam chlebek w piekarniku na ok. 50 min.

Polecam domowe wypieki.

Satysfakcja swoja i  najbliższych gwarantowana.

Smacznego.

JM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *